Priča o dječaku Roku Rameši i kaiću „Golubica“

Sve je započelo kao ozbiljnija priča prije nepunih osam godina, jer je Roko Rameša već od malih nogu kao pravi potomak Kurnatara, ribareći s djedom i ploveći Kornatskim arhipelagom, iskazivao želju da nauči vještine koje su potrebne za upravljanje brodom, čudljivim morskim strujama i vjetrovima.  Kad je malo stasao, oko svoje šeste godine, priključio se školi jedrenja u Betini da usvoji početna znanja, a od polaska u osnovnu školu, svako ljeto je marljiv učenik škole jedrenja Malo Latinsko idro, koje organizira istoimena udruga. Tijekom svih mjeseci u školi jedrenja i sudjelovanja u dvije dječje regate, Rokova ljubav prema suživotu s morem i brodom, pretvorila se u želju da posjeduje mali brod  kojim će zajedno sa svojim društvom jedriti Murterskim morem i dalje, kad stasa, put Kornata.

Svojim entuzijazmom zahvatio je cijelu obitelj, koja mu je odlučila pomoći u ostvarenju njegovih dječačkih snova. Uslijedila je potraga za adekvatnim, napuštenim brodićem, koji bi se renovirao. Nakon dulje potrage, uz pomoć susjeda Valtera pronađena batana (kaić), dopremljena je u stražnje dvorište Ramešinih, kako bi se prionulo na posao obnavljanja. Bio je to pravi kolektivni podvig, brodicu su uz Roka po etapama obnavljali susjed Valter, te oba Rokova djeda, Ive i Tome. Naravno, oni fizički zahtjevniji poslovi, poput postavljanja bokobrana, konopa za vesla i krme pripali su iskusnim meštrima, a Roko se prihvatio bojanja unutarnjih pajola. Ova 4,80 metara duga ljepotica nosi ime „Golubica“ u čast Rokove prabake.

Tekst i foto by Murter News
https://www.facebook.com/Murter-News-100884568056338

FLAG „Galeb“ odabrao projekt „Kuća latinskog idra“

Udruga Latinsko idro prijavila se na natječaj FLAG-a za provedbu Mjere 2.1.1. “Razvoj društveno kulturnog sadržaja povezanog sa lokalnom ribarskom I pomorskom baštinom”, objavljenog dana 31. prosinca 2019. godine na mrežnim stranicama FLAG-a “Galeb”. Upravni odbor FLAG-a “Galeb” odabrao je projekt Udruge Latinsko idro pod nazivom “Kuća latinskog idra”, ukupne vrijednosti projekta u iznosu od 355.494,65kn.

Kuća latinskog idra je uređenje i opremanje postojeće građevine koju je udruga Latinsko idro dobila na korištenje od Župe sv.Mihovila Murter. Prema zatećenom stanju, kuća nije u funkcionalnom stanju te su potrebni nužni popravci uređenja i opremanja kako bi poslužila svrsi.

Prostor je namijenjen radu udruge, radionicama za djecu i mlade, prezentacijama, edukativnim programom, izložbama i drugim oblastima prema širem društvu i zajednici. Specifičan cilj projekta je doprinos osnivanju i ulaganju u prostor kojim će se proširiti raspon aktivnosti udruge, u svrhu promocije i očuvanja tradicije i pomorske baštine među lokalnim stanovništvom i posjetiteljima.

Udruga Latinsko idro postala član Udruženja pomorskih muzeja Mediterana

Udruga Latinsko idro postala je novi član Udruženja pomorskih muzeja Mediterana (AMMM).
U Udruženju djeluje preko 50 muzeja, udruga i organizacija iz raznih zemalja Mediterana koje se brinu o pomorskoj baštini svog zavičaja. Na sljedećem 26. Forumu pomorskih muzeja Mediterana, koji će se organizirati u Barceloni u listopadu 2021., Latinsko idro će predstaviti svoj rad.

FLAG „Galeb“ odabrao projekt „Dani latinskog idra“

Udruga Latinsko idro prijavila se na natječaj FLAG-a za provedbu Mjere 1.1.1. “Promocija lokalnog ribarstva, akvakulture, gastronomije i maritimne baštine”, objavljenog dana 23. prosinca 2019. godine na mrežnim stranicama FLAG-a “Galeb”. Upravni odbor FLAG-a “Galeb” odabrao je projekt Udruge Latinsko idro pod nazivom “Dani latinskog idra”, ukupne vrijednosti projekta u iznosu od 126.586,46kn.

Projekt DLI 2020. obuhvaća organizaciju veslačkih regata i regata latinskim jedrom, gastronomsku ponudu za sudionike, školovanje i edukaciju djece u ljetnim mjesecima.

Svojim postojanjem i radom, tako i provedbom projekta DLI, Udruga Latinsko idro želi u ljudima pobuditi svijest o vrijednostima tradicije i baštine te zajedno s njima očuvati identitet našeg područja, prije svega pomorskog nasljeđa i života u sredini u kojoj živimo. Ovim projektom stvara se jedan veliki potencijal, pogotovo u trenutku rasta turističkih dolazaka, a i vidljiv je trend interesa turista za tradicionalnim životom lokalnog stanovništva u mjestima koje posjećuju. Naš projekt spaja povijest, kulturu i tradiciju, namijenjen je i otvoren prema svim ljubiteljima jedrenja,tradicijskih brodova i pomorske baštine.