Udruga Latinsko idro u akciji „Zajedno za čišći Jadran“
Organizator akcije udruga Argonauta

 

 

Tijekom subote 29.08. u Murteru je održana akcija ”Zajedno za čišći Jadran“. Organizator akcije, udruga ”Argonauta” uz pomoć ronioca iz ronilačkih klubova, domaćina RK Murter Kornati, te gostiju RK Sv. Roko – Bibinje, UPA Rostrum – Split i ERK Korčula iz Korčule čistili su paralelno murtersko i betinsko podmorje.

Udruga Latinsko idro, kao partner eko akcije, ustupila je pet svojih plovila i isto toliko posada, kako bi s volonterima preuzimali otpad pronađen na dnu ili umornog ronioca „odšlepali“ do idućeg neslavnog nalazišta moru nepripadajućih odbačenih predmeta- jer jugo je odlučilo biti na mjestima orkansko što nije nimalo olakšavalo izvlačenje tragova ljudskog nemara na potezu od uvale Hramina između trga Rudina i plaže Luke u Murteru.

Pronalazak se mjerio u desecima kubika otpada, a našlo se tu svih dimenzija i materijala otpada, koji je namjerno ili nenamjerno dospio baš u morske dubine. Nakon ronioca, djelatnici komunalnog društva „Murtela“ imali su pune kamione starih guma, kostura polomljenih bicikla, vrša, mreža, konopa, staklenih i plastičnih kanti, boca…  Uz „Murtelu“, potporu akciji dali su i Općina i TZO Murter Kornati, te NP Kornati.

Murter, kolovoz 2020.

 

 

 

"POGLED U PROŠLOST"

 

Galerija slika na otvorenom, Izložba radova Austrijskog umjetničkog fotografa Georga Gindla

 

Izložba radova Austrijskog umjetničkog fotografa Georga Gindla s motivima „Latinskog idra“ postavljena tijekom subote na fasadama murterske ulice Luke, podarila je mjestu idealnu kulisu sačinjenu od motiva morskih tradicionalnih kadrova uklopljenih u tradiciju kamenih fasada, tvoreći tako iznimno lijepu galeriju na otvorenom koja je oživjela pješačku zonu.

Bečanin, s adresom u Klagenfurtu, Georg Gindl nije uspio doći na postavljanje izložbe zbog poslovnih obaveza u rodnoj Austriji, no njegovi prijatelji iz udruge „Latinsko idro“ učinili su sve da se impresivni radovi prezentiraju posjetiteljima Murtera, točno onako kako bi i sam autor to učinio.

Gindl, rođen je 09 02. 1943. u Beč, gdje je završio Institut za grafičko i fotografsko istraživanje, profesionalno je posvećen poslovima koji su vezani za fotografiju i grafiku u sektorima turizma, a posebno je vezan za područje nautike- jadranskih i mediteranskih regata. Prvi kontakt s Murterom ostvario je poslovnim dolaskom na regatu Kornati Cup 2004. godine., gdje je i započela njegova fascinacija, zahvaljujući jednoj brodici na latinsko idro koja je dominirala murterskim zaljevom.

Velika sreća u zajednici imati, ne samo gosta već i gotovo ravnopravnog mještanina Murtera, Georga Gindla, koji kroz umjetnički rad djeluje kao izuzetan glasnogovornik i internacionalno prezentira našu tradicijsku baštinu, koji na koncu, u maniri velikog čovjeka pokloni svoje radove, kao što je učinio s fotografijama koje su izložene u ulici Luke, a darovane udruzi Latinsko idro.

Murter, kolovoz 2020.

 

 

 

 

ŠKOLA U GAJETI 2020.

 

Isplovila „Kurnatarica“ puna djece

Udruga “Latinsko idro” tijekom ljetnih mjeseci tradicionalno održava projekt “Škola u gajeti” – školu jedrenja za djecu i mlade, unutar murtersko-betinskog akvatorija.

Program “Dani Latinskog idra” bogat je sadržajni program za sve ljubitelje jedrenja, tradicijskih brodova i pomorske baštine koji započinju upravo edukacijom najmlađih, školom jedrenja za djecu i mlade. U tijeku škole jedrenja mentori sa djecom plove u školskog gajeti “Kurnatarica” na latinsko jedro, koja je u vlasništvu udruge “Latinsko idro”, kako bi djecu podučili pomorskim vještinama. Škola jedrenja se održava u ljetnim mjesecima dva puta tjedno. Kroz rad s djecom školom jedrenja, cilj udruge je da se mladima približi slika postajanja i svrhe udruge “Latinsko idro”, na jednostavan način prilagođen njihovom uzrastu i da kroz školu jedrenja ostvare potrebna teorijska i praktična znanja kako bi i unutar udruge i samostalno nastavili primjenjivati naučena znanja i vještine.

Murter, srpanj 2020.

 

 

 

 

 

KUĆA LATINSKOGA IDRA

 

Otvaraju se nove inovativne, komunikativne i kreativne ideje udruge u svrhu promocije i očuvanja tradicije, kulture i pomorske baštine

Projekt Kuća Latinskog idra je uređenje i opremanje postojeće građevine koju je udruga »Latinsko idro« dobila na korištenje od Župe sv.Mihovila Murter, u vremenskom trajanju od deset godina.

Od osnivanja udruge »Latinsko idro« davne 1998. udruga nije imala vlastiti prostor za korištenje. Projekt Kuća Latinskog idra je doprinos osnivanju i ulaganju u prostor kojim će se proširiti raspon aktivnosti udruge, u svrhu promocije i očuvanja tradicije i pomorske baštine među lokalnim stanovništvom i posjetiteljima. Kuća Latinskog idra nosi duboko značenje koje uključuje stvaranje jedne inovativne, komunikativne i kreativne sredine u kojoj je moguće raditi, surađivati, dijeliti inicijative i ideje, proširiti svoje djelovanje i izvući maksimum, ne samo od lokalnog stanovništva nego i šire. Prostor je namijenjen radu udruge, radionicama za djecu i mlade, poslovnim sastancima, prezentacijama, edukativnim programom, izložbama i drugim oblastima prema širem društvu i zajednici. Dugoročna svrha projekta Kuća Latinskog idra je pružanje mogućnosti budućim generacijama za bavljenje dosadašnjim i nekim novim oblicima društveno kulturnih i interaktivnih edukativnih aktivnosti u svrhu promocije i očuvanja drvenog broda, tradicionalnih načina plovidbe i pomorske baštine.

Murter, lipanj 2020.

 

KONTAKTIRAJTE NAS