Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

VESLAČKA REGATA „OD MULA DO MULA“
Propozicije o prijavi i sudjelovanju na regati

OPĆI DIO

Prva zadaća veslačke regate Od mula do mula nije natjecanje ni pobjeda, ali nije ni bilo kakvo sudjelovanje. Prvi je cilj oživljavanje sjećanja na jedan način života na moru i korištenja jednog specifičnog broda. Zato svaka izvornost u izgledu, opremi ili načinu veslanja natjecatelju osigurava stanovitu prednost u vidu nagrade ili nekom drugom obliku.

Gajeta, tip broda koji konkurira u natjecanju, u načelu nije ni zamišljen ni građen kao brod za brzu plovidbu. Ovaj brodgrađen je kao višenamjenski brod, brod za opsluživanje prekomorskog posjeda, a to znači prije svega prijevoz dobara do matične luke. To je težački teški brod, koji nije namijenjen natjecanju, a glavno mu je obilježje čvrstina i stabilnost.

Stoga se natjecatelje moli da prilikom plovidbe u samoj regati poštuju pravila o izbjegavanju sudara na moru, ali i da uzimaju u obzir manevarske nedostatke ovog tipa broda.

POSEBNI DIO

Regata se održava u sklopu programa manifestacije „Dani Latinskog idra“.U pravilu se održava 08. rujna, povodom blagdana Male Gospe.

Regata se održava u uvali Hramina. Mjesto i način starta te rutu određuje na dan natjecanja Regatni odbor zavisno od meteoroloških prilika.

U slučaju nepovoljnih meteoroloških uvjeta regata se najprije odgađa za kasniji termin u istome danu, a ako su vremenske prilike takve da se regata ne može održati u istom danu,Regatni odbor zadržava pravo na odgodu ili otkazivanje regate.

ORGANIZATOR

Organizator natjecanja je Udruga Latinsko idro iz Murtera

Organizacijski odbor čine izabrani predstavnici Organizatora, suorganizatora i sponzora.

Regatni odbor čine tri člana, koje imenuje Organizacijski odbor.

PRIJAVE

Raspis natjecanja radi organizator najkasnije 7 dana prije natjecanja i javno ga objavljuje u medijima, putem društvenih mreža i internetskih stranica, izravnim obavještavanjem i na druge načine.
Prijava za regatu vrši se na posebnom obrascu, u prostorijama Turističke zajednice Murter-Kornati, najkasnije dva sata prije starta regate.

KATEGORIJE

Brodovi se natječu u tri kategorije:
LEUT – dužina broda veća od 7 metara
GAJETA – dužina broda od 5,30 do 7 metara
KAIĆ – dužina broda je manja od 5,30 metara

PRAVILA NATJECANJA

Sastanak kormilara održava se na Staroj rivi na Hramini jedan sat prije starta natjecanja. Na sastanku kormilara natjecatelji će dobiti proceduralne upute o samom natjecanju.

U okviru natjecanja plovi se samo brodom koja je građen tradicionalnim načinom gradnje (drvena gradnja)

Svaka ekipa može prijaviti do 5 veslača (gajeta) – 3 veslača (kaić) – 7 veslača (leut),  uključujući kormilara.

PREGLED BRODOVA

Pregled brodova i opreme vrši posebno Povjerenstvo koje imenuje Regatni odbor. Regatni odbor može na preporuku Povjerenstva diskvalificirati posadu kojoj oprema i brod nisu u skladu s propozicijama.

PROSVJEDI

Tijekom utrke, posada koja smatra da je iz bilo kojega razloga oštećena postupkom konkurentske posade može iskazati  protest  (zastavicom koju podiže kormilar).

Po prilasku suca, kormilar usmeno iskazuje protest. Sudac može donijeti odluku na licu mjesta i penalizirati uzročnika opstrukcije, ili to učiniti po završetku utrke.

NAGRADE

Svi sudionici natjecanja dobivaju povelju o sudjelovanju u regati, atri najbolje plasirana brodadobivaju nagrade. Osim natjecateljskih, postoje i nagrade kojima se potiču temeljni ciljevi Latinskog idra – izvornost, mladost, iskustvo i čast. Težimo za tim da nagrade uvijek budu izvorne (idro, lantina, jarbol, veslo, timun, konopi, i sl.)

ODGOVORNOST

Svaka brodica i svi natjecatelji sudjeluju na regati na vlastitu odgovornost. Organizator otklanja svaku odgovornost za moguće štete ili nezgode natjecatelja, brodica ili trećih osoba, bilo na moru ili kopnu prije, za vrijeme i poslije regate, ili od posljedica proizašlih od same regate.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.